Blog

6 tips voor betere teksten

Een goed verhaal blijft hangen. Zeker als het lekker vlot is geschreven en leest als een trein. Niet iedereen kent de kneepjes van het vak om een goed leesbare tekst te schrijven, dus geef ik je 6 tips voor betere teksten. Met deze tips leer je om van jouw teksten een goed verhaal te maken.

Tip 1: vind de noodzaak voor jouw boodschap

Voordat je een tekst gaat schrijven zul je wat voorwerk moeten doen. Of je nu een brochure of offerte opstelt, webteksten aanpast of een artikel schrijft, de tekst moet een doel hebben. Dit doel is altijd een activiteit: je wil dat de lezer je belt, iets koopt, doorklikt of aanwijzingen opvolgt. Zorg ervoor dat je dit doel dus scherp hebt; weet waarom je iets gaat vertellen en schrijf dit in een paar zinnen op. Als er geen noodzaak is voor de tekst, is het niets meer dan opvulling van ruimte.

Tip 2: maak teksten concreet met heldere kopjes

Wanneer je je doel helder hebt kun je beginnen met het schrijven van de belangrijkste informatie. Maak hiervoor een zogenaamde ‘kapstok’, dit is een sjabloon of inhoudsopgave voor je tekst. Denk na over de volgorde van je verhaal: wat wil je per alinea, pagina of hoofdstuk vertellen? Schrijf dit kort en krachtig op in kopjes en je hebt het skelet van je verhaal. Ga hier echt voor zitten! Mensen zijn geneigd de kopjes te lezen en de rest van de tekst te scannen, dus in een ideale situatie moet iemand je verhaal begrijpen door alleen de kopjes te lezen.

Tip 3: stop met twijfelen!

Geen tekst is zo vermoeiend als een tekst waar in getwijfeld wordt. Misschien dat dit wellicht de grootste fout is die je mogelijk kunt maken. Een bakker twijfelt toch ook niet of z’n bakkwaliteiten met de slogan ‘volgens mij maak ik best wel lekker brood’? Of een juf tijdens een sollicitatiegesprek: ‘of ik goed ben met kinderen? Ja, mwah, dat zou ik niet zo gauw over mezelf zeggen.’ Nee, die twijfelen geen moment en beweren het beste brood van het dorp te bakken en de beste juf van de school te zijn. Punt.

Tip 4: schrijf altijd actief

Basiskennis voor elke goede tekstschrijver: teksten lezen als een trein wanneer ze actief geschreven zijn (hah, dat rijmt). Zie hier een paar voorbeelden:

We hebben een nieuwsbrief, door hier te klikken kunt u zich aanmelden.

vs.

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik hier!

 

Wij hebben de beste crème gemaakt door aloë vera toe te voegen.
vs.
Onze crème is de beste dankzij toegevoegde aloë vera.

 

De vissen zijn elke dag gevoerd door de kinderen.
vs.
De kinderen voeren de vissen elke dag.

Als je het lastig vindt om passief van actief te onderscheiden, onthoud dan de volgende triggerwoorden voor passiviteit: hebben, kunnen, worden, zullen, willen en mogen. Dat wil overigens niet zeggen dat passieve zinnen altijd fout zijn! Je hebt ook teksten waar passieve en actieve zinnen worden afgewisseld, als je het zo nu en dan gebruikt kun je er best mee wegkomen 😉

(Actieve versie van bovenstaande zin: als er genoeg afwisseling in de tekst zit, kan daar prima zo nu en dan een passieve zin in voorkomen.)

Tip 5: schrijf teksten in eenvoudige taal

Eenvoudige taal bevat geen jargon, geen abstracte woorden, maar juist alledaagse woorden die vrijwel iedereen kent. Of te wel, een eenvoudig geschreven tekst is op B1 niveau geschreven. Dit niveau is het gemiddelde lees- en schrijfniveau van heel Nederland. Dus, als je wil dat het grootste deel van alle Nederlanders jouw teksten begrijpt, schrijf je deze in B1 taalniveau. Hoe doe je dat? Simpel, raadpleeg met regelmaat de site www.ishetb1.nl en train jezelf om eenvoudig te communiceren. (Of neem contact met mij op, ik ben er ook een kei in.)

Tip 6: de gouden tip! Schrijven = schrappen

Ken je deze?
De kunst van het schrijven is steeds zoveel mogelijk te schrappen dat duidelijk wordt wat je bedoelt.
Of te wel: schrijven is schrappen.

Het is moeilijk, ik weet het, maar als je eenmaal klaar denkt te zijn met je tekst: begin met schrappen. Bepaal bij elke zin of alinea of het iets toevoegt. Het haalt alle ruis eruit en zorgt ervoor dat wat je écht wil zeggen overblijft. Soms kun je je blindstaren op een tekst, dan zie je de fouten of wollige taal ook niet meer. Leg het weg en/of laat iemand anders er naar kijken. Een ander paar ogen kan echt verrassend werken.

Kennismaken?
Stuur me vrijblijvend een bericht

Ik weet het, ik weet het. Niemand houdt van cookies (behalve misschien chocolate-chip), maar deze website maakt er wel gebruik van. Als je doorgaat met het gebruiken van deze website, ga ik er vanuit dat je ermee instemt.  Meer info

Geverifieerd door ExactMetrics
Geverifieerd door MonsterInsights