Blog

Vacatureteksten schrijven

De meest gemaakte fout in het schrijven van vacature teksten is… een gebrek aan aandacht. Je vraagt die ene collega met dezelfde functie om een opsomming te maken van de functie-eisen en de rest vul je aan met de standaardbeschrijving uit het functiehuis. Herkenbaar?

Geeft niks. Kijk maar eens rond op de gemiddelde vacaturesite en de containerbegrippen en nietszeggende teksten vliegen je om de oren. Weet iemand eigenlijk wat ‘geen 9 tot 5 mentaliteit’ betekent? Dat je doet wat er nodig is en niet na 8 uur werken je boeltje weer oppakt, of verwachten ze dat je dagelijks overuren draait? En wat betekent ‘een hands on mentaliteit’ nou precies? Dat je geen smetvrees moet hebben of dat je niet elk passief mailtje van die collega een bureau verderop met een passief mailtje moet beantwoorden? Als je daar als werkgever zelf al geen eenduidig antwoord op kan geven: schrap de tekst dan onmiddellijk.

Vermijd clichés

Het probleem is dat er vaak geen aandacht aan de tekst wordt besteed. Mensen nemen klakkeloos teksten van elkaar over, want vacatures voor Recruiters, Consultants of Sales Managers zijn er genoeg, dus knippen en plakken maar! Sta er vervolgens niet van te kijken wanneer je een gebrek aan aandacht terugleest in de sollicitatiebrieven. Het is nou eenmaal niet heel inspirerend om te onderbouwen dat je een ‘echte go-getter bent, met proactieve houding en goed bent in out of the box denken.’ Je zult al gauw ervaren dat hoe meer aandacht jij aan de vacature besteedt, hoe persoonlijker en raker de sollicitatiebrieven zullen zijn.

Denk Groter

Raadpleeg die collega met dezelfde of een vergelijkbare functie. Hij of zij kan je prima vertellen hoe tof/uitdagend/veeleisend de baan is en welke vaardigheden je ervoor nodig hebt. Probeer daarnaast altijd de functie in relatie tot de organisatie te zien, dus in het grote geheel. Als Sales Manager is je kerntaak misschien verkopen, maar benoem ook de samenwerking met de Accountmanagers die uiteindelijk het stokje overnemen. Een goede overdracht en verslaglegging is dan heel belangrijk, beschrijf dát.

Maak een sterk profiel

Blijf ver weg van de beschrijving uit het functiehuis of de beschrijving in een contract. Nee, echt. Het is misschien handig om contractueel duidelijk te hebben wat iemands taken en verantwoordelijkheden zijn, maar je neemt geen taken en verantwoordelijkheden aan. Je neemt een persoon aan. Richt je vacature dus op de persoon achter de functie. Vraagt de functie een dienstbaar karakter of iemand met natuurlijk overwicht? Moet deze persoon in z’n eentje bergen verzetten, een echte einzelgänger zijn of juist een sociaal dier dat goed in teamverband moet kunnen werken?

Beperk het aantal functie-eisen

Ik bedoel niet dat je zo min mogelijk eisen moet stellen, maar houd de opsomming van de functie-eisen zo kort en krachtig mogelijk. Beschrijf dus de ideale kandidaat met een korrel zout: ja, het zou fijn zijn als iemand 100% aan al je functie-eisen voldoet, maar nog beter is die kandidaat die perfect past binnen het team, snel leert of iets nieuws bijdraagt binnen de organisatie. Toch? Leg daar dan de nadruk op. Bepaal hoe zwaar elke eis weegt. Maak daarbij onderscheid tussen dingen die je on the job kunt leren en kennis of vaardigheden die cruciaal zijn. Tip: onderbouw voor jezelf de waarom voordat je het aan de opsomming toevoegt. Waarom wil je minimaal 3-5 jaar ervaring? Waarom minimaal hbo?

Wees authentiek

Last but not least: vergelijk je tekst vooral met andere vacatures en kijk waar jij authentiek in bent. Waarom moet iemand op jouw vacature voor Teamleider reageren en niet die van een concurrent? Schrijf een scherp ‘over ons’ en vang daar de eerste potentiële kandidaten mee. Hoe enthousiaster jij over je bedrijf vertelt, hoe groter de kans dat iemand reageert die oprecht voor je bedrijf wil komen werken en niet slechts reageert om het reageren.

Daarnaast kun je nadenken over de plekken waar je je vacature laat verschijnen, slinger je vacature dus niet lukraak het internet op! Al heb je uiteindelijk nog zo’n fantastische vacature gemaakt, als je ‘m niet op de juiste plekken laat verschijnen heb je al die moeite voor niets gedaan.

Kennismaken?
Stuur me vrijblijvend een bericht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ik weet het, ik weet het. Niemand houdt van cookies (behalve misschien chocolate-chip), maar deze website maakt er wel gebruik van. Als je doorgaat met het gebruiken van deze website, ga ik er vanuit dat je ermee instemt.  Meer info

Geverifieerd door ExactMetrics
Geverifieerd door MonsterInsights